Příspěvky

Ochutnávka vín z oblasti Marche

 

Foto: Ochutnávka vína CHIANTI CLASSICO z Toskánska

Chianti je nejznámější vinařskou oblastí Toskánska; nalezneme ji mezi Florencií a Sienou. Legenda vypráví, že neustálé spory o území ve 13. století dovedly tři menší toskánská města (Castellina, Radda a Taille) ke spojení v politickou "ligu del Chianti" pod znakem černého kohouta. Tento černý kohout (gallo nero) se pak stal pečetí kvality toskánských vín z kopcovitého území Classico, a právě vína Chianti Classico jsme si mohli s Aggeem tentokrát vychutnat.

 

Jedním z nejdůležitějších benefitů vychutnání vína je vytvoření příjemné atmosféry. Kdo by nechtěl posedět s dobrými přáteli při dobrém vínu? I při této ochutnávce byl vyhrazen prostor jak pro poznávání a vychutnávání si vína, tak pro poznávání a vychutnávání si přátel.

 

Začali jsme bílým vínem Vermentino, a poté pokračovali degustací vín červených  – Chianti, Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, která výborně pasovala k podávaným italským sýrům a salámům, paté z artyčoků, olivám či jemně nakládaným houbičkám. Ale co by to bylo za italskou ochutnávku bez těstovin? Pochutnali jsme si tedy na rýhovaných trubkách (penne rigate) s rajčatovou omáčkou a černými olivami; inu, talíř s těstovinami (piatto di pastasciutta) k Itálii prostě patří. Na samotný závěr pak nechyběla ani sladká tečka: přiťukli jsme si na zdraví a na přátelství sladkým desertním vínem Tagos Grillo

 

Těšíme se na vás příště – 27. května 2017. A presto, amici! 

Ochutnávka vína CHIANTI CLASSICO z Toskánska

 

Foto: Ochutnávka olivových olejů

Březnová ochutnávka byla tentokrát poněkud netradiční, neboť se při ní ochutnávaly olivové oleje od firmy Redoro. Jde o firmu se stoletou historií se sídlem ve Veroně, jejichž všechny oleje jsou 100% italské a extra panenské. Ochutnávaly se čtyři druhy oleje: Graziane, Olio extra vergine, Bio a Integrale. K nim se pak popíjela příjemná vína z vinařství Ca du Sindic: šumivá Ventuno brut a Brut rosè, a červené Barbera d`Asti DOCG. Jak se vůbec ochutnává olej? Jednotlivé oleje jsou v očíslovaných kelímcích, aby se snadno od sebe rozeznaly. Z nich si nalijete menší množství oleje do úst a přes zaťaté zuby energicky nasajete vzduch, aby se olej rozstříkl po celé ústní dutině - tímto způsobem totiž nejlépe vyniknou všechny jeho chutě. Pro neutralizování chutí mezi jednotlivými vzorky se pak používá jablko. Aby se olivový olej mohl nazývat extra panenský, kyselost oleje nesmí přesáhnout 0,8% acidity. Oleje Redoro se pohybují mezi 0,2% - 0,5% acidity. Olej se lisuje za studena mechanickým postupem. Je použit plod stromu olivovníku - olej bohatý na vitamín E a nenasycené mastné kyseliny. Námi ochutnávané oleje mají tyto charakteristiky:

1. Le Graziane - vhodný na vaření a do salátu

2. Extra vergine di oliva - studená kuchyně, náznak chuti po mandlích

3. Bio - studená kuchyně, méně pikantní

4. Integrale - studená kuchyně, více pikantní, tělnatější, nefiltrovaný

Byla to skutečně netypická ochutnávka - ale její plody budou nyní mnozí (a to nejen přímí) účastníci zakoušet v nově vyladěných chutích svých pokrmů jistě dlouho!

Ochutnávka olivových olejů

Foto: Ochutnávka vín Da Sagraro

Vinařství Da Sagraro, nacházející se v oblasti Benátska, nám prezentoval sám jeho majitel Fabio, který je převzal po svém otci a dědovi. Plzeň navštívil při této příležitosti poprvé, a kromě ochutnávky, kterou pro nás vedl, využil svého času i k návštěvě pivovaru, jímž byl podle vlastních slov přímo nadšený. Na ochutnávce dostal každý příchozí nejprve skleničku osvěžujícího perlivého vína Bianco Olivi, po němž se již začalo s víny červenými. Nejprve to bylo Tai Rosso, které se hodí k salámům a obloženým mísám, poté následoval Cabernet Sauvignon, těžké víno výborné zejména k masům, a na samotný závěr přišla žhavá novinka – ROSSO QEURCIA, s největším obsahem alkoholu (16%). Oproti očekávání zjistíte při prvním ochutnání, že víno je částečně sladké, takže máte nejprve pocit, že pijete lehčí víno; teprve po jeho polknutí vám zůstane v ústech chuť taninu, a až následně se projeví i vyšší stupeň alkoholu... K tomuto vínu se podávaly domácí "bigoli al ragù". Je zřejmé, že Fabio odvádí kus dobré práce, a to nejenom na vinici. Má rovněž firmu (či spíše farmu) “Agriturismo", odpovídající na současnou potřebu lidí z měst dostat se aspoň čas od času do plnějšího kontaktu s přírodou, se zvířaty, s domácím chovem a vůbec tradičními formami hospodaření. V prostorách této farmy je možné se i ubytovat, a postupně si vychutnávat spolu s dobrým vínem a jídlem ze surovin zde vyprodukovaných i nádherné místní panorama. (plik) http://www.agriturismodasagraro.com