Příspěvky

Ochutnávka: Italská vína a lasagne

 

Foto: Ochutnávka: Primitivo di Manduria

V sobotu 26. srpna jsme s radostí představili nové vinařství Ionis z Apulie. Při venkovním grilování jsme strávili večer, který jsme si užili v přátelské atmosféře.

Degustovali jsme celkem 5 vín, k nimž jsme zakusovali výborné italské potraviny. 

Dovolte mi jejich krátkou prezentaci pro seznámení.  

Bílé Agave - Chardonay se vyznačuje lehkostí, příjemnou vůní a mírnou perlivostí. Růžové víno Spirea - Rose z odrůdy negroamaro se hodí jak k salámu, tak k sýrům. Červené Gigaro - Negroamaro je typická odrůda z Apulie, kombinace 12,5% alkoholu a ovocné chuti vína dává dohromady harmonický zážitek. Acanto - Primitivo, taktéž ovocná chuť, ne příliš suché víno, které ocení především dámská populace. Poslední, top víno večera bylo Primitivo di Manduria DOC. Označení Primitivo jako by bylo synonynem pro oblast Apulie. Manduria představuje konkrétní oblast, kde se pěstuje toto víno. Nezapře, že je barikované, a naprosto si rozumělo s grilovaným kuřetem a čerstvou zeleninou. 

Ochutnávka: Primitivo di Manduria

 

Foto: Ochutnávka: Šumivá vína a Carpaccio

K létu, jak známo, patří především svěží vína, a tak jsme pro červnovou ochutnávku nabídli výborná "bublinková" vína. Na uvítanou se podával Aperol spritz, vyrobený s typicky italskou jednoduchostí: kostky ledu, aperol, víno - bianco olivi, soda a plátek pomeranče. Jednoduchá výroba, kterou každý zvládne i doma:-).
V dalším průběhu večera následovala nejprve dvě prosecca - Col Del Vent a Cuveè. Obě jsou suchá, ale Col Del Vent znatelně více, neboť Cuveè je mírně nasládlé a proto více oblíbené u žen. Prémiovou otázkou večera bylo: z jaké odrůdy je vyrobeno prosecco? Prosecco milují mnozí, ale co se týče jeho výroby, mnoho rukou nahoře nebylo. Správná odpověď se ale nakonec našla a odměna v podobě jedné lahve prosecca Col Del Vent na sebe nenechala dlouho čekat.
Jako top večera se podávala La Montina Satèn společně s carpacciem. Satèn jako 100% chardonnay s jemnými bublinkami vytvořenými zavedeným výrobním procesem dělá ze Satènu velice oblíbené šumivé víno, které na vrchol tohoto vydařeného večera rozhodně patřilo po zásluze.

Ochutnávka: Šumivá vína a Carpaccio

 

Foto: Ochutnávka vín z oblasti Marche

Ochutnávka vín Lanari z oblasti Marche byla zpříjemněna přístupem na terasu. Jedno bílé víno Solosara, červené Rosso Conero a Fibbioconeroriserva.
Ještě na úvod byl nachystán pro každého aperitiv a mozzarella s rajčátkem.
Zajímavým doplňkem k vínu byla zapečená bageta s hruškou, gorgonzolou a vlašský ořech.
Jako hlavní chod se podávalo výtečný roast beef.