Příspěvky

Ochutnávka vín Da Sagraro

Ochutnávka vín Da Sagraro

 

Foto: Ochutnávka pizza a Prosecco

Podávat prosecco k pizze možná může někomu znít jako nepříliš dobrý nápad, nicméně i tato kombinace může potěšit a zachutnat, jak jsme se mohli přesvědčit na další z našich pravidelných italských ochutnávek. Pizza se tentokrát podávala ve čtyřech variacích: se sušenými rajčaty, s tuňákem a cibulkou, se špekem a rukolou a na závěr dokonce s čekankou. Všechna prosecca jsou sice šumivá a suchá, ale přece je mezi nimi rozdíl: nejméně suchý je Col del Vent, v řadě pak pokračuje San Rocco, Cuvèe a nakonec Valdobbiadene DOCG s nejjemnějšími bublinkami. Vždy jde tedy o to, nalézt tu nejsprávnější kombinaci prosecca a druhu pizzy.

Tuto ochutnávku poctil svojí návštěvou i emeritní biskup plzeňský Mons. František Radkovský, který všechny přítomné povzbudil svým slovem a zároveň připojil sedmero tradičních důvodů pro pití vína:

Septem sunt causae vini bibendi (je sedm důvodů k pití vína):

I. Jubilaea vitae (životní výročí)

II. Adventus boni amici (příchod dobrého přítele)

III. Absentia superioris (nepřítomnost nadřízeného)

IV. Bonitas vini (dobrota vína)

V. Laetitia vitae (životní radost)

VI. Tristitia vitae (životní žal)

VII. Et omnia aliqua causa (a jakákoli jiná příčina)

Ochutnávka pizza a Prosecco

Foto: Víno Amarone z oblasti Valpolicella a další vína z vinařství Valpantena

Skutečnost, že vinařství Valpantena z Verony je opravdu dobré vinařství, nezůstala na prosincové ochutnávce pouhými slovy. Účastníci se každým douškem stále více přesvědčovali o tom, že víno výtečně chutná. 

Kdo by neznal červené Corvina, růžové Rosato a bílé Garganega v praktickém třílitrovém balení bag in box? Můžete ho skvěle použít pro každou příležitost – dovézt si ho na dovolenou nebo na chatu, anebo z něj postupně upíjet u domácího stolu. Přejete-li si ho darovat v klasickém elegantním balení, červené a bílé můžete zakoupit také v lahvi. 

Hlavním chodem ochutnávkového večera bylo cotechino s čočkou a polentou. Vinným vrcholem se stalo Amarone della Valpolicella, což je červené víno z hroznů, které po sklizni 3 měsíce vysychají, aby získaly tu nejlepší chuť.

Tu přejeme i vám a těšíme se opět v sobotu 18. února na viděnou.

(plik)

Víno Amarone z oblasti Valpolicella a další vína z vinařství Valpantena

Foto: Adventní večeře s ochutnávkou šumivých vín La Montina

Pokaždé, když se jedná o La Montinu, není to pouhá ochutnávka: je to Večeře s velkým V. Příjemným večerem nás opět provázel sám majitel vinařství pan Michele Bozza, který nám tentokrát nabídl následující sestavu vín: Extra Brut, Satèn, Rosatum Extra Brut a Rosè Demi Sec. Každé víno přitom mělo, jako ostatně již tradičně, svého kulinářského “průvodce”: na úvod to byla variace italských salámů, sýrů a zeleniny, po nichž jako druhý chod přišlo carpaccio z chobotnice, následované vepřovou panenkou s opékaným bramborem a zakončené jahodovým tiramisu. Příjemným zpestřením večera pak byla tzv. sabráž (otevírání lahví sektu šavlí), kterou si vyzkoušeli i tři hosté a samozřejmě sám Michele.
Děkujeme Michelemu, že si na nás před Vánoci udělal čas, a již teď se těšíme na příští setkání. Současně tlumočíme i jeho pozvání, neboť rád přijme hosty i přímo ve svém vinařství: prohlídky jsou možné jak pro jednotlivce, tak pro skupiny, stačí se domluvit!