Příspěvky

Adventní večeře s ochutnávkou italských šumivých vín La Montina

Listopadová ochutnávka – Prosecco z Valdobbiadene

Kdo nevěděl, jak příjemně strávit páteční podvečer 20.11. a zavítal do farního areálu v Liticích, určitě neprohloupil. Aggeo tentokrát pozvalo vinaře z italského Valdobbadiene, Roberta Vettorella, který nás již podruhé navštívil se svou manželkou Ave. Než vše začalo, byli jsme uvítáni italským aperitivem Aperol Spritz a s chutí jsme se zakousli do tzv. schiacciatiny, italské křupavé sušenky, potřené hruškovou pikantní omáčkou, která podtrhla vynikající chuť sýra Asiago.

Roberto nás seznámil s Proseccem z vinařství Mianet, při kterém byla podávána pizza na tři způsoby. Jako první Prosecco jsme vychutnávali Col Del Vent při pizze se šunkou a houbami. Poté jsme si společně prohlédli fotky z oblasti Valdobbiadene a ochutnali domácí foccacciu /italský chléb/ s rajčátky, kterou pro nás připravila Ave. Pizzu se sušenými rajčátky a grilovanou paprikou doprovodilo Couvè, které svou chutí připomíná Cartizze (prosecco nejvyšší kvality). Stojí za to podotknout, že Robertova vinice, kde se Couvè pěstuje, se nachází 500 m vzdušnou čarou od oblasti Cartizze, a to je poznat především na jeho výtečné chuti. Následovala domácí focaccia s rozmarýnem, různé druhy oliv a nechyběl ani oblíbený lanýžový salám.

Poslední víno večera – nejlepší víno, které Roberto pěstuje a vyrábí – Prosecco Valdobbiadene DOCG bylo podáváno s pizzou s červenou čekankou z Trevisa, tzv. Radicchio Rosso di Treviso. Tuto pizzu ocenil i nečekaný host – kardinál Gianfranco Ravasi, který zavítal do Litic v doprovodu plzeňského biskupa Františka Radkovského u příležitosti návštěvy Plzně jakožto evropského hlavního města kultury v roce 2015, kde pronesl přednášku na téma Křesťanské kořeny evropské kultury a její budoucnost.

Této vzácné návštěvy i Vaší účasti si velice vážíme a těšíme se zase na příště! J

Aggeo volejbalový turnaj

Kvalitní a dobré jídlo je jedním ze základních předpokladů pro zdraví těla. Zdravé tělo se ale také neobejde bez zdravého ducha a pohybu. Jistě proto nepřekvapí, že aggeovský volejbalový tým uspořádal za podpory svého sponzora volejbalový turnaj.
Miniturnaj se konal v sobotu 24. října ve Štěnovicích a zúčastnilo se ho pět smíšených družstev. Smíšených skutečně v několika smyslech: hráli muži i ženy, hodně i méně mladí, amatéři i profesionálové. I z tribuny se ozývaly hlučné hlasy fanoušků mezinárodního zastoupení, kteří nešetřili svými hlasivkami, aby co nejvíce povzbuzovali týmy Aggeo, K2, Ďáblíky, Nepomuk a Štice. Přátelské utkání nám přineslo mnoho radosti a odhodlání dále se věnovat sportu i italským specialitám :-)

Recept na Cuketové lasagne

Ochutnávka: Prosecco + Pizza

Říjnová ochutnávka: Víno CHIANTI z oblasti Toskánsko, grilovaná salsiccia a polenta

Při podzimní ochutnávce nás hned u vchodu vítal speciální aperitiv a byli jsme směřováni do vrchní části areálu, kde každý nalezl svoji cedulku s rezervací. Po usazení všech degustujících se nám představil vinař Lorenzo Ficini z vinařství Chigi Saracini, který nám představil své vinařství a ukázal pár zajímavých snímků pomocí komentované prezentace. Jako první jsme pak měli možnost ochutnat velmi lahodné bílé víno Vermentino, ke kterému neodmyslitelně patří olivy a sýr. Dále jsme ochutnali vína Chianti, Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, ke kterým jsme si mohli nabídnout různé salámy a zeleninu. Jako hlavní menu se tentokrát podávala polenta s grilovanou salsicciou. K dobrému jídlu patří také přijemná konverzace s přáteli a musím konstatovat, že celý večer byl velice pěkný.