Příspěvky

Ochutnávka: Fusilli s cuketou, vína z oblasti PIEMONTU

Dubnová ochutnávka se konala výjimečně ve středu, i přesto o ni byl značný zájem. Na uvítanou se opět podával výborný a osvěžující aperitiv, tentokrát s čerstvými jahodami. Ochutnávala se vína z vinařství Ca’ du Sindic a k tomu jsme si pochutnávali na bio produktech od firmy Redoro: sušená rajčata, cibulky, lechce pikantní černé olivy a lilek. Novinkou večera bylo živé vaření s Pavlem (za asistence Francesca) neboli “live cooking”. Můžete si sami vyzkoušet podle našeho receptu:

Ingredience pro dvě osoby:
200 g těstovin (Fussili Gragnano)
2 menší cukety (nakrájet na kolečka)
1 menší cibule (nakrájet najemno)
“česnekový olej” = několik stroužků česneku nechat louhovat cca týden v olivovém oleji
bílé víno
20 ml smetany na vaření

Postup:
Na pánvičku nalijeme trochu oleje, do zlatova opražíme cibulku a přidáme cukety. Ty osmahneme a zastříkneme bílým vínem, které nacháme odpařit.
Poté dusíme do měkka. Na závěr zalijeme smetanou a necháme provařit.
Těstoviny uvařené "al dente” (na zoubek) scedíme a vložíme k cuketám do pánve.
Po dobu jedné až dvou minut promícháme na mírném ohni a poté podáváme posypané sýrem Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano.

Buon appetito :-)

Ochutnávka: PROSECCO, pizza, asiago 21.3. 2015

Už jsem si docela zvykl, že se po příchodu na ochutnávku pohodlně usadím a vyčkám, než se začne s prezentací vybraných produktů. Jenže tentokrát nás na uvítanou Aggeo mile překvapilo aperitivem spolu s chuťovkou v podobě artyčoku smaženého v těstíčku a kapkou domácí majonézy. Opravdová lahůdka!
Následovala degustace tří šumivých vín z vinařství Mianet, ke kterým se postupně podávala nejprve pizza Margherita, pak s artyčoky a nakonec se sýrem Asiago a sušenými rajčaty.
Měli jsme možnost zhlédnout video o tom, jak se vyrábí sýr Asiago a vyslechnout si i osobní zkušenost s jeho přípravou od pátera Alvara.
Prožili jsme opravdu pěkný večer, kdoví kdy se bude moci něco takového zase opakovat... ;-).
Někteří si ale prozřetelně objednali "pizzu s sebou" (a udělali správně) a k tomu láhev šumivého vína pro připomínku příjemného večera a jeho oživení u rodinného krbu.

Ochutnávka: Chlebové placky “PIADINA” a víno z oblasti UMBRIE a SICÍLIE

Hosty při únorové ochutnávce v Aggeu přivítal aperitiv vína Val di Dio ve skvělé kombinaci s citronem a sušenkami Solemio sester trapistek. Tradiční servírovací stůl se sýrem, pečivem a zeleninou byl navíc ozdoben artyčoky v životní velikosti a podobě před zpracováním, zatímco naaranžované citrony se zdály až nadživotně velké ☺. (Od nynějška je však možné je zakoupit v prodejnách ve Veleslavínově ulici v Plzni a v Dobřanech, dovezené čerstvě jak jinak než z Itálie.)
Po aperitivu smočili návštěvníci ochutnávky jazyk v růžovém vínu Tasari Syrah Rosato ze Sicílie, následně v bílém Rogaie a nakonec v červeném Regghia z oblasti Umbrie. Hosté dokonce navštívili krásné a moderní vinařství Blasi, domov posledních dvou citovaných vín, prostřednictvím Pavlovy prezentace na fotografiích.
Další nově představnou italskou specialitou byla „piadina“ neboli chlebová placka potřená sýrem a plněná syrovou šunkou a rukolou – v dobřanské prodejně si ji však můžete nechat naplnit dobrotami podle svého vlastního gusta.

Ochutnávka “Bucatini All’amatriciana” a vín z Monte Porzio Catone

Kdyby na ochutnávku 24. ledna zavítal G. Julius Caesar, jeho výstižný závěr by jistě zněl: „Přišel jsem, ochutnal jsem, přijdu zas!“
Opravdu, k ochutnání byla nabídnuta výborná vína oblasti Lazio z vinařského sklepu Monte Porzio Catone (za cenu, která nebude nikomu vzdálená). Na přivítanou mohli návštěvníci shlédnout krátký videosnímek o výrobě italského sýru Taleggio, který je v Aggeu poslední novinkou, a byl podáván k bílému vínu Castelli Romani bianco spolu s obyklou zeleninou – olivami, artyčoky, rajčaty a paprikami.
K dalšímu vínu, červenému Syrah Lazio, si účastníci pochutnali na těstovinách „bucatini all’amatriciana“ (Češi by tyto špagety s otvorem označili za makaróny ☺), poté následoval ještě červený Merlot se salámy.
Během těchto kratochvíl probíhala soutěž o nalezení cabernetu mezi třemi vzorky. Nakonec byly vylosovány tři výherkyně, dvě obdržely za správnou odpověď po lahvi vína, první cenou byla krásná elegantní kabelka na víno La Montina. Vína z Lazia doplnilo nakonec sicilské dezertní víno Marsala, které ochutnávku dovedlo ke skvělému závěru.

Předchozí 1 7 13 18 21 22 23 24 Další