Březnová ochutnávka byla tentokrát poněkud netradiční, neboť se při ní ochutnávaly olivové oleje od firmy Redoro. Jde o firmu se stoletou historií se sídlem ve Veroně, jejichž všechny oleje jsou 100% italské a extra panenské. Ochutnávaly se čtyři druhy oleje: Graziane, Olio extra vergine, Bio a Integrale. K nim se pak popíjela příjemná vína z vinařství Ca du Sindic: šumivá Ventuno brut a Brut rosè, a červené Barbera d`Asti DOCG. Jak se vůbec ochutnává olej? Jednotlivé oleje jsou v očíslovaných kelímcích, aby se snadno od sebe rozeznaly. Z nich si nalijete menší množství oleje do úst a přes zaťaté zuby energicky nasajete vzduch, aby se olej rozstříkl po celé ústní dutině - tímto způsobem totiž nejlépe vyniknou všechny jeho chutě. Pro neutralizování chutí mezi jednotlivými vzorky se pak používá jablko. Aby se olivový olej mohl nazývat extra panenský, kyselost oleje nesmí přesáhnout 0,8% acidity. Oleje Redoro se pohybují mezi 0,2% - 0,5% acidity. Olej se lisuje za studena mechanickým postupem. Je použit plod stromu olivovníku - olej bohatý na vitamín E a nenasycené mastné kyseliny. Námi ochutnávané oleje mají tyto charakteristiky:
1. Le Graziane - vhodný na vaření a do salátu
2. Extra vergine di oliva - studená kuchyně, náznak chuti po mandlích
3. Bio - studená kuchyně, méně pikantní
4. Integrale - studená kuchyně, více pikantní, tělnatější, nefiltrovaný
Byla to skutečně netypická ochutnávka - ale její plody budou nyní mnozí (a to nejen přímí) účastníci zakoušet v nově vyladěných chutích svých pokrmů jistě dlouho!