Příspěvky

Ochutnávka: Víno z oblasti Marche, grilované maso, hranolky a salát s balzamickým octem

Samotný lilek našinci často připadá jako chuťově nevýrazný, ale dát si ho smažený a s prosciuttem a lístkem bazalky, to je jiná. Za sebe doporučuji přidat k němu osvěžující aperitiv a kombinace je dokonalá.
Takové uvítání nás totiž čekalo na červnové ochutnávce, kde navíc hlavním tématem byla vína z vinařství Lanari. Jedná se sice o malé vinařství, ale zato s velkým srdcem a láskou k vínu, z čehož vyplývá, že ti, kdo se zúčastnili, si mohli tato vína vychutnat v celé jejich parádě.
Tentokrát byla k ochutnání mimo “klasických” věcí také Mostarda, což je mírně pikantní, nasládlá marmeláda s hořčicí. “Kdo můžeš ochutnat, ochutnej” :-)
Jako hlavní vinný chod se nalévalo Fibbio Conero Riserva a k tomuto těžkému, chuťově náročnému červenému vínu se nám na talíř dostalo snad u všech oblíbené menu grilované maso a hranolky.

Ochutnávka: Tagliatelle al ragù, vína z oblasti BENÁTSKO

Při květnové ochutnávce v Aggeu bylo první víno k degustaci podáno jako aperitiv s nadrceným zázvorem, zalitým citrónovou šťávou a kostkami ledu. Málokdo by hádal, že se jedná o sladké perlivé víno Val di Dio z vinařstvé Sagraro, které se v této podobě bezvadně hodí jako skvělý osvěžující nápoj na léto. Na ochutnání byla také čerstvá šalvěj smažená v těstíčku. S víny z benátského vinařství Sagraro se pokračovalo dále po celý večer. Jako druhé bílé víno bylo nabídnuto Bianco Olivi a následovala dvě červená: Tai Rosso a Cabernet Sauvignon. Samozřejmostí bylo ochutnat některé druhy oliv, cibulky, artyčoky, salámy, sýry etc. Pěkným zpestřením se opět stalo živé vaření s Pavlem neboli “live cooking”. Hlavní menu večera “tagliatelle al ragù” vykouzlil živě před očima všech účastníků.

Recept tagliatelle s ragù.
Ingredience pro 4 osoby

Vaječné tagliatelle: 250g
50ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 menší cibule
1 mrkev
1 stonek celeru

20ml červeného vína
400g mletého hovězího masa
400g drcených rajčat
50g parmigiano reggiano

Pracovní postup:

Na hluboké pánvi, nebo kastrolu osmahneme do zaltova na olivovém olejji stroužky česneku. Až má česnek zlatavou barvu vyjmeme ho.
Dále osmažíme do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájený celerový stonek.
Dusíme pod pokličkou do změknutí.
Pak vložíme do kastrolu mleté hovězí maso a spojíme ho se základem a osmažíme.
Až je maso zatáhnuté, tak ho podlijeme červeným vínem.
Když se alkohol vypaří, tak přidáme drcená rajčata a na mírném ohni celou omáčku redukujeme, tak aby se v ní necítila voda.
Bude to trvat cca 15 - 20min.
Pak dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Až máme skoro hotové ragù, tak si uvaříme tagliatelle. Pozor, voda musí být hodně slaná.
Po zcezení vody smícháme tagliatele s ragů.
Naservírujeme na talíř a zasypeme parmazánem, nebo použijeme grana padano.

Dobrou chuť.

Ochutnávka: Fusilli s cuketou, vína z oblasti PIEMONTU

Dubnová ochutnávka se konala výjimečně ve středu, i přesto o ni byl značný zájem. Na uvítanou se opět podával výborný a osvěžující aperitiv, tentokrát s čerstvými jahodami. Ochutnávala se vína z vinařství Ca’ du Sindic a k tomu jsme si pochutnávali na bio produktech od firmy Redoro: sušená rajčata, cibulky, lechce pikantní černé olivy a lilek. Novinkou večera bylo živé vaření s Pavlem (za asistence Francesca) neboli “live cooking”. Můžete si sami vyzkoušet podle našeho receptu:

Ingredience pro dvě osoby:
200 g těstovin (Fussili Gragnano)
2 menší cukety (nakrájet na kolečka)
1 menší cibule (nakrájet najemno)
“česnekový olej” = několik stroužků česneku nechat louhovat cca týden v olivovém oleji
bílé víno
20 ml smetany na vaření

Postup:
Na pánvičku nalijeme trochu oleje, do zlatova opražíme cibulku a přidáme cukety. Ty osmahneme a zastříkneme bílým vínem, které nacháme odpařit.
Poté dusíme do měkka. Na závěr zalijeme smetanou a necháme provařit.
Těstoviny uvařené "al dente” (na zoubek) scedíme a vložíme k cuketám do pánve.
Po dobu jedné až dvou minut promícháme na mírném ohni a poté podáváme posypané sýrem Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano.

Buon appetito :-)

Ochutnávka: PROSECCO, pizza, asiago 21.3. 2015

Už jsem si docela zvykl, že se po příchodu na ochutnávku pohodlně usadím a vyčkám, než se začne s prezentací vybraných produktů. Jenže tentokrát nás na uvítanou Aggeo mile překvapilo aperitivem spolu s chuťovkou v podobě artyčoku smaženého v těstíčku a kapkou domácí majonézy. Opravdová lahůdka!
Následovala degustace tří šumivých vín z vinařství Mianet, ke kterým se postupně podávala nejprve pizza Margherita, pak s artyčoky a nakonec se sýrem Asiago a sušenými rajčaty.
Měli jsme možnost zhlédnout video o tom, jak se vyrábí sýr Asiago a vyslechnout si i osobní zkušenost s jeho přípravou od pátera Alvara.
Prožili jsme opravdu pěkný večer, kdoví kdy se bude moci něco takového zase opakovat... ;-).
Někteří si ale prozřetelně objednali "pizzu s sebou" (a udělali správně) a k tomu láhev šumivého vína pro připomínku příjemného večera a jeho oživení u rodinného krbu.

Ochutnávka: Chlebové placky “PIADINA” a víno z oblasti UMBRIE a SICÍLIE

Hosty při únorové ochutnávce v Aggeu přivítal aperitiv vína Val di Dio ve skvělé kombinaci s citronem a sušenkami Solemio sester trapistek. Tradiční servírovací stůl se sýrem, pečivem a zeleninou byl navíc ozdoben artyčoky v životní velikosti a podobě před zpracováním, zatímco naaranžované citrony se zdály až nadživotně velké ☺. (Od nynějška je však možné je zakoupit v prodejnách ve Veleslavínově ulici v Plzni a v Dobřanech, dovezené čerstvě jak jinak než z Itálie.)
Po aperitivu smočili návštěvníci ochutnávky jazyk v růžovém vínu Tasari Syrah Rosato ze Sicílie, následně v bílém Rogaie a nakonec v červeném Regghia z oblasti Umbrie. Hosté dokonce navštívili krásné a moderní vinařství Blasi, domov posledních dvou citovaných vín, prostřednictvím Pavlovy prezentace na fotografiích.
Další nově představnou italskou specialitou byla „piadina“ neboli chlebová placka potřená sýrem a plněná syrovou šunkou a rukolou – v dobřanské prodejně si ji však můžete nechat naplnit dobrotami podle svého vlastního gusta.

Ochutnávka “Bucatini All’amatriciana” a vín z Monte Porzio Catone

Kdyby na ochutnávku 24. ledna zavítal G. Julius Caesar, jeho výstižný závěr by jistě zněl: „Přišel jsem, ochutnal jsem, přijdu zas!“
Opravdu, k ochutnání byla nabídnuta výborná vína oblasti Lazio z vinařského sklepu Monte Porzio Catone (za cenu, která nebude nikomu vzdálená). Na přivítanou mohli návštěvníci shlédnout krátký videosnímek o výrobě italského sýru Taleggio, který je v Aggeu poslední novinkou, a byl podáván k bílému vínu Castelli Romani bianco spolu s obyklou zeleninou – olivami, artyčoky, rajčaty a paprikami.
K dalšímu vínu, červenému Syrah Lazio, si účastníci pochutnali na těstovinách „bucatini all’amatriciana“ (Češi by tyto špagety s otvorem označili za makaróny ☺), poté následoval ještě červený Merlot se salámy.
Během těchto kratochvíl probíhala soutěž o nalezení cabernetu mezi třemi vzorky. Nakonec byly vylosovány tři výherkyně, dvě obdržely za správnou odpověď po lahvi vína, první cenou byla krásná elegantní kabelka na víno La Montina. Vína z Lazia doplnilo nakonec sicilské dezertní víno Marsala, které ochutnávku dovedlo ke skvělému závěru.

Předchozí 1 7 13 18 21 22 23 24 Další