Příspěvky

Foto: Ochutnávka - Víno z oblasti Marche a grilované maso

Poslední ochutnávka před prázdninami se mohla bohudík uskutečnit venku. Aby ne! Modré nebe, 30 stupňů – ideální začít s vychlazeným aperitivem Aperol Spritz. Postupně se místa zaplnila a my jsme mohli začít s prezentací vín, která pocházejí z oblasti Marche z malého vinařství Lanari.
Jako první bylo představeno svěží, lehké bílé víno SOLESARA, ke kterému se podávalo kuřecí prso s bagetkou a rajčetem, optimálně dochucené balsamickým krémem. Jako další se podávalo víno červené – ROSSO CONERO (100% odrůda Montepulciano). K tomuto vínu šéfkuchař Pavel vybral krkovičku, cuketu a papriku, vše na grilu, a jako přílohu hranolky.
Tentokrát jsme nepouštěli žádnou prezentaci, abychom dali prostor samotnému vínu a jeho vychutnávání. Po celou dobu panovala příjemná atmosféra :-)
Vrcholem večera a umu vinaře Lanariho bylo červené víno FIBBIO CONERO RISERVA (opět 100% odrůda Montepulciano). Víno je po dva roky barikováno v dubových sudech a poté aspoň jeden rok v lahvi. Jako poslední chod jsme servírovali pravou italskou salsicciu v kaiserce se salátem ze zahrádky.
A jestli chutnalo...? Jasným důkazem byly vždy prázdné talíře a sklenice vypité do dna ;-)
Někteří i po oficiálním ukončení setrvali a pokračovali pod pomalu se stmívající oblohou.
Jiní využili možnosti prohlídnout si novou vitráž v kapli Navštívení Panny Marie – dílo Romana Brichcína.
Děkujeme všem za přízeň a přátelství a přejeme krásné prožití prázdnin!

Ochutnávka - Víno z oblasti Marche a grilované maso

Foto: Ochutnávka La Montina a roast beef

Květnová ochutnávka, která se konala v pátek 27. 5. 2016, nás zavedla do Lombardie, do nám již známého vinařství LA MONTINA, nacházející se v Monticelli Brusati (v oblasti Franciacorta u města Brescia). Protože většina z nás asi nebude mít příležitost zúčastnit se degustace přímo ve vile Baiana, kterou získal do vlastnictví Benedikt Montini, jeden z předků papeže Pavla VI., tak proč nevyužít možnosti krásného prostředí v Liticích. Namísto parku se spoustou prastarých stromů se můžeme potěšit farní zahradou plnou růží a zahrádkou, ze které jsme mohli ochutnat domácí salát, protože i tentokrát bylo co vychutnávat. K vínu (La Montina Brut, Palanca a Rosso Dei Dossi) bylo nabídnuto chutné menu: předkrm na bázi italských pochutin (sušená rajčata, artyčoky, olivy, sýr Asiago a Taleggio, salámek s lanýžem apod.) a jako hlavní chod roast beef se salátem a čerstvým pečivem. Děkujeme všem, kteří pomohli uskutečnit tento krásný a poklidný večer, v komorním počtu hostů. Již se těšíme na přislíbenou grilovačku, která se ukuteční 24. června, a na večerní posezení ve farním areálu. A ze srdce přejeme všem, aby si uměli vychutnávat svůj život :)

Ochutnávka - La Montina a roast beef

Foto: Ochutnávka Pizza a Prosecco

 

Na této ochutnávce jsme si ukázali, jak je Prosecco univerzální. Ochutnali jsme dva druhy: Col del Vent a Valdobbiadene Superiore DOCG. Ovšem než se dostaneme k Proseccu, nesmíme opomenout zmínit, že při příchodu na každého čekal osvěžující aperitiv – Aperol s vínem (a samozřejmě led). Použili jsme bílé víno Garganega ze třílitrového balení (tzn. krabice malých rozměrů s vlastním ventilem, samotné víno je v izolovaném sáčku, takže vydrží i měsíc – tři litry vína za 300 Kč :-). A k zakousnutí byl smažený artyčok v těstíčku.Tradičně se ochutnávalo ze zeleniny, tentokrát z Apulie: cibulky, olivy, artyčoky.

Zpátky k Proseccu: jedná se o šumivé mladé víno, které má tu schopnost, že ho můžete kombinovat se spoustou věcí. Buď jako samotný přípitek na oslavě, nebo k předkrmu. V našem přápadě jsme měli sýry a salámy. Dále je výtečné i k rybě, lehkým masům a hodí se i k dezertům! Na úplný závěr byla připravena kombinace ovoce. Hlavní chod byla pizza. Koho z vás by při objednání pizzy napadlo Proseco? Ale i v takovém případě je tato kombinace možná: k pizze se šunkou a grilovanou cuketou, k pizze s tuňákem a cibulkou. Prosecco, Prosecco, Prosecco...

(plik)

Ochutnávka Pizza a Prosecco

Předchozí 1 7 12 15 16 17 18 19 20 21 23 Další