Conero DOCG Riserva Arete'
ZPĚT
Odrůda: Montepulciano 100 %
První rok výroby: 2001
Produkce lahví: kolem 1.500 ks
Průměrný věk vinice: 10 - 30 let
Sběr: druhý týden v říjnu nebo později
Vinifikace: v malých nerezových tancích
Fermentace: cca 15 - 20 dní
Zrání: 24 měsíců v nových dubových sudech
Batonáž (z franc. bâtonnage) je technologická operace při školení vína, kdy sklepmistr ponechá nějakou dobu víno ve styku s kalem z odumřelých kvasinek. Vínem se musí po celou dobu míchat a musí v něm zůstat aktivní kvasinky a mikrobi (při otevření nádoby uniká oxid uhličitý). Do vína by se neměl přidávat oxid siřičitý. Vína po školení jsou plná, tělnatá, vhodná k delší archivaci.
Alk. 14 %
Barava: rubínová intenzivní barva,
Vůně: pepř, hřebíček, zralá višeň, tabák, odstíny hořké čokolády
Chuť: přetrvávající, vyvážená, elegantní, plná, měkká
Teplota podávání: 18 - 20°C
Vhodné podávat s masem, vyzrálými sýry, zvěrinou