Příspěvky

Foto: Ochutnávka Pizza a Prosecco

 

Na této ochutnávce jsme si ukázali, jak je Prosecco univerzální. Ochutnali jsme dva druhy: Col del Vent a Valdobbiadene Superiore DOCG. Ovšem než se dostaneme k Proseccu, nesmíme opomenout zmínit, že při příchodu na každého čekal osvěžující aperitiv – Aperol s vínem (a samozřejmě led). Použili jsme bílé víno Garganega ze třílitrového balení (tzn. krabice malých rozměrů s vlastním ventilem, samotné víno je v izolovaném sáčku, takže vydrží i měsíc – tři litry vína za 300 Kč :-). A k zakousnutí byl smažený artyčok v těstíčku.Tradičně se ochutnávalo ze zeleniny, tentokrát z Apulie: cibulky, olivy, artyčoky.

Zpátky k Proseccu: jedná se o šumivé mladé víno, které má tu schopnost, že ho můžete kombinovat se spoustou věcí. Buď jako samotný přípitek na oslavě, nebo k předkrmu. V našem přápadě jsme měli sýry a salámy. Dále je výtečné i k rybě, lehkým masům a hodí se i k dezertům! Na úplný závěr byla připravena kombinace ovoce. Hlavní chod byla pizza. Koho z vás by při objednání pizzy napadlo Proseco? Ale i v takovém případě je tato kombinace možná: k pizze se šunkou a grilovanou cuketou, k pizze s tuňákem a cibulkou. Prosecco, Prosecco, Prosecco...

(plik)

Ochutnávka Pizza a Prosecco

Foto: Ochutnávka vína Amarone della Valpolicella

Při březnové ochutnávce se v Aggeu představilo nové vinařství Valpantena a předvedlo se vskutku v plné parádě. Ochutnali jsme dokonce pět druhů vína, dvě bílá a tři červená.
První z řady se podávalo bílé Soave, které hosty okouzlilo nejen svou příjemnou chutí, ale i cenou. Není tedy divu, že se během večera všechno vyprodalo.
K nejlepšímu vínu Amarone se podávaly fantastické lasagne, které nikoho nemusely pobízet k pochvale.

Nová prodejna!

Ochutnávka vína Amarone della Valpolicella

Foto: Ochutnávka vín s brešským špízem

Popíšu vám, jak vypadala v Aggeu sobota 27. února: už od rána se chystal brešský špíz, celkem z osmi druhů masa.
Na čtyři tyče, jejichž konce uzavírala patka rohlíku, se postupně se napichovalo a prokládalo křepelčí, perliččí, králičí, vepřová kotleta, krkovice, kuřecí prso a stehno. Proto, aby maso nevysychalo, se občas vkládal i plátek slaniny.
Přístroj, kde se špíz peče, je uzavřená pícka, do níž se přídávají žhavé uhlíky a maso se pomalu peče, cca po dobu pěti hodin. Nahoře se nevelkými otvory maso stále polévá máslem, aby bylo hezky šťavnaté. Takto upravená pochoutka se pak podávala s polentou a vínem Blasi Bertanzi. Ale abych nepředbíhal…
Hostilo uctilo vinařství BLASI ze střední Itálie. Na úvod se ochutnávalo bílé Rogaie se 14,5 % alkoholu. Výborné a silné víno, které zabodovalo u spousty ochutnávačů :-) Pokračovalo se už jen víny červenými a první na řadě byla Regghia. Lehčí červené víno, velice oblíbené, protože se příjemně pije na posezení s přáteli. Další víno bylo již zmíněné Bertanzi, u kterého se podával brešský špíz a kašovitá polenta. Zanedlouho nato následovalo ještě víno Impronta, které si náramně vychutnají milovníci těžších vín.
Příští ochutnávka se koná 18. března 2016 a já už se moc těším, copa zajímavého nám připraví? :-)