Příspěvky
Foto: Adventní večeře s ochutnávkou šumivých vín La Montina
03.12.2016
Pokaždé, když se jedná o La Montinu, není to pouhá ochutnávka: je to Večeře s velkým V. Příjemným večerem nás opět provázel sám majitel vinařství pan Michele Bozza, který nám tentokrát nabídl následující sestavu vín: Extra Brut, Satèn, Rosatum Extra Brut a Rosè Demi Sec. Každé víno přitom mělo, jako ostatně již tradičně, svého kulinářského “průvodce”: na úvod to byla variace italských salámů, sýrů a zeleniny, po nichž jako druhý chod přišlo carpaccio z chobotnice, následované vepřovou panenkou s opékaným bramborem a zakončené jahodovým tiramisu. Příjemným zpestřením večera pak byla tzv. sabráž (otevírání lahví sektu šavlí), kterou si vyzkoušeli i tři hosté a samozřejmě sám Michele.
Děkujeme Michelemu, že si na nás před Vánoci udělal čas, a již teď se těšíme na příští setkání. Současně tlumočíme i jeho pozvání, neboť rád přijme hosty i přímo ve svém vinařství: prohlídky jsou možné jak pro jednotlivce, tak pro skupiny, stačí se domluvit!
Foto: Ochutnávka sicilských vín Caruso & Minini
02.12.2016
Ochutnávkou sicilských vín nás provázel sám Stefano Caruso, majitel vinařství. S podobným šarmem a jistotou kvality a znalosti produktů, jako má on, by to ostatně ani nikdo jiný lépe nezvládl.
Ukázal nám mj. různá ocenění, která získala jeho vína – vždyť i ta “základní” a na první pohled obyčejná získávají výbornou odezvu u znalců, s čímž na základě vlastní zkušenosti musíme jen a jen souhlasit. Stefano nám rovněž předvedl, jak jednoduše rozeznat kvalitní víno: když vyprázdníte sklenici a cítíte v ní vůni vína i potom, tak to značí kvalitu, a stejně tak i bílý ubrousek snadno poslouží na kontrolu barvy vína. Předložená vína byla výborně doplněna o sýry, salámy a zeleninu a k červenému vínu Cutaja se podával rostbíf.
Ochutnávky se tentokrát zúčastnil i plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub, který připojil i krátké slovo a povzbuzení do adventu.
Jsme vděčni, že se k nám Stefano rád vrací a že se brzy (doufáme, že v létě) opět uvidíme.
Foto: Ochutnávka BLASI 21. 10. 2016
02.11.2016
Pro velký počet zájemců jsme ochutnávku vín z vinařství BLASI přesunuli do horního patra přístavby. Jako první jsme degustovali bílé Rogaie, následující už byla pouze vína červená – Regghia, Bertanzi, Impronta. Ke každému vínu se nabízelo něco k zakousnutí: sýry, salámy, nakládaná zelenina, domácí focaccia… Jako hlavní chod k vínu Bertanzi se podávala italská klobáska (salsiccia) s kukuřičnou polentou a čekankou.
Atmosféra byla přátelská i hlučná zároveň jako důkaz toho, že si hosté tento moment užili naplno.
I vína sklidila velký úspěch, natolik, že zmizely všechny lahve bílého Rogaie…
Na závěr programu Francesco představil vitráž v kapli Navštívení Panny Marie. Hlavním motivem této unikátní umělecké práce je právě setkání dvou těhotných žen – P. Marie a její příbuzné Alžběty, toto vyobrazenní doplňuje ještě Zvěstování Zachariášovi a Zvěstování Panny Marie.
S ochutnávkou byli spokojeni i noví hosté, kteří se těší na příští setkání 25. listopadu při ochutnávce vín z vinařství Caruso&Minini, kterou osobně povede majitel Stefano Caruso.