Chianti je nejznámější vinařskou oblastí Toskánska; nalezneme ji mezi Florencií a Sienou. Legenda vypráví, že neustálé spory o území ve 13. století dovedly tři menší toskánská města (Castellina, Radda a Taille) ke spojení v politickou "ligu del Chianti" pod znakem černého kohouta. Tento černý kohout (gallo nero) se pak stal pečetí kvality toskánských vín z kopcovitého území Classico, a právě vína Chianti Classico jsme si mohli s Aggeem tentokrát vychutnat.
Jedním z nejdůležitějších benefitů vychutnání vína je vytvoření příjemné atmosféry. Kdo by nechtěl posedět s dobrými přáteli při dobrém vínu? I při této ochutnávce byl vyhrazen prostor jak pro poznávání a vychutnávání si vína, tak pro poznávání a vychutnávání si přátel.
Začali jsme bílým vínem Vermentino, a poté pokračovali degustací vín červených – Chianti, Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, která výborně pasovala k podávaným italským sýrům a salámům, paté z artyčoků, olivám či jemně nakládaným houbičkám. Ale co by to bylo za italskou ochutnávku bez těstovin? Pochutnali jsme si tedy na rýhovaných trubkách (penne rigate) s rajčatovou omáčkou a černými olivami; inu, talíř s těstovinami (piatto di pastasciutta) k Itálii prostě patří. Na samotný závěr pak nechyběla ani sladká tečka: přiťukli jsme si na zdraví a na přátelství sladkým desertním vínem Tagos Grillo.
Těšíme se na vás příště – 27. května 2017. A presto, amici!