Příspěvky
Ochutnávka: Primitivo di Manduria
12.08.2017
Foto: Ochutnávka: Šumivá vína a Carpaccio
26.06.2017
K létu, jak známo, patří především svěží vína, a tak jsme pro červnovou ochutnávku nabídli výborná "bublinková" vína. Na uvítanou se podával Aperol spritz, vyrobený s typicky italskou jednoduchostí: kostky ledu, aperol, víno - bianco olivi, soda a plátek pomeranče. Jednoduchá výroba, kterou každý zvládne i doma:-).
V dalším průběhu večera následovala nejprve dvě prosecca - Col Del Vent a Cuveè. Obě jsou suchá, ale Col Del Vent znatelně více, neboť Cuveè je mírně nasládlé a proto více oblíbené u žen. Prémiovou otázkou večera bylo: z jaké odrůdy je vyrobeno prosecco? Prosecco milují mnozí, ale co se týče jeho výroby, mnoho rukou nahoře nebylo. Správná odpověď se ale nakonec našla a odměna v podobě jedné lahve prosecca Col Del Vent na sebe nenechala dlouho čekat.
Jako top večera se podávala La Montina Satèn společně s carpacciem. Satèn jako 100% chardonnay s jemnými bublinkami vytvořenými zavedeným výrobním procesem dělá ze Satènu velice oblíbené šumivé víno, které na vrchol tohoto vydařeného večera rozhodně patřilo po zásluze.
Ochutnávka: Šumivá vína a Carpaccio
07.06.2017
Foto: Ochutnávka vín z oblasti Marche
31.05.2017
Ochutnávka vín Lanari z oblasti Marche byla zpříjemněna přístupem na terasu. Jedno bílé víno Solosara, červené Rosso Conero a Fibbioconeroriserva.
Ještě na úvod byl nachystán pro každého aperitiv a mozzarella s rajčátkem.
Zajímavým doplňkem k vínu byla zapečená bageta s hruškou, gorgonzolou a vlašský ořech.
Jako hlavní chod se podávalo výtečný roast beef.
Ochutnávka vín z oblasti Marche
22.05.2017
Foto: Ochutnávka vína CHIANTI CLASSICO z Toskánska
23.04.2017
Chianti je nejznámější vinařskou oblastí Toskánska; nalezneme ji mezi Florencií a Sienou. Legenda vypráví, že neustálé spory o území ve 13. století dovedly tři menší toskánská města (Castellina, Radda a Taille) ke spojení v politickou "ligu del Chianti" pod znakem černého kohouta. Tento černý kohout (gallo nero) se pak stal pečetí kvality toskánských vín z kopcovitého území Classico, a právě vína Chianti Classico jsme si mohli s Aggeem tentokrát vychutnat.
Jedním z nejdůležitějších benefitů vychutnání vína je vytvoření příjemné atmosféry. Kdo by nechtěl posedět s dobrými přáteli při dobrém vínu? I při této ochutnávce byl vyhrazen prostor jak pro poznávání a vychutnávání si vína, tak pro poznávání a vychutnávání si přátel.
Začali jsme bílým vínem Vermentino, a poté pokračovali degustací vín červených – Chianti, Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, která výborně pasovala k podávaným italským sýrům a salámům, paté z artyčoků, olivám či jemně nakládaným houbičkám. Ale co by to bylo za italskou ochutnávku bez těstovin? Pochutnali jsme si tedy na rýhovaných trubkách (penne rigate) s rajčatovou omáčkou a černými olivami; inu, talíř s těstovinami (piatto di pastasciutta) k Itálii prostě patří. Na samotný závěr pak nechyběla ani sladká tečka: přiťukli jsme si na zdraví a na přátelství sladkým desertním vínem Tagos Grillo.
Těšíme se na vás příště – 27. května 2017. A presto, amici!