Příspěvky
Ochutnávka vína CHIANTI CLASSICO z Toskánska
13.04.2017
Foto: Ochutnávka olivových olejů
04.04.2017
Březnová ochutnávka byla tentokrát poněkud netradiční, neboť se při ní ochutnávaly olivové oleje od firmy Redoro. Jde o firmu se stoletou historií se sídlem ve Veroně, jejichž všechny oleje jsou 100% italské a extra panenské. Ochutnávaly se čtyři druhy oleje: Graziane, Olio extra vergine, Bio a Integrale. K nim se pak popíjela příjemná vína z vinařství Ca du Sindic: šumivá Ventuno brut a Brut rosè, a červené Barbera d`Asti DOCG. Jak se vůbec ochutnává olej? Jednotlivé oleje jsou v očíslovaných kelímcích, aby se snadno od sebe rozeznaly. Z nich si nalijete menší množství oleje do úst a přes zaťaté zuby energicky nasajete vzduch, aby se olej rozstříkl po celé ústní dutině - tímto způsobem totiž nejlépe vyniknou všechny jeho chutě. Pro neutralizování chutí mezi jednotlivými vzorky se pak používá jablko. Aby se olivový olej mohl nazývat extra panenský, kyselost oleje nesmí přesáhnout 0,8% acidity. Oleje Redoro se pohybují mezi 0,2% - 0,5% acidity. Olej se lisuje za studena mechanickým postupem. Je použit plod stromu olivovníku - olej bohatý na vitamín E a nenasycené mastné kyseliny. Námi ochutnávané oleje mají tyto charakteristiky:
1. Le Graziane - vhodný na vaření a do salátu
2. Extra vergine di oliva - studená kuchyně, náznak chuti po mandlích
3. Bio - studená kuchyně, méně pikantní
4. Integrale - studená kuchyně, více pikantní, tělnatější, nefiltrovaný
Byla to skutečně netypická ochutnávka - ale její plody budou nyní mnozí (a to nejen přímí) účastníci zakoušet v nově vyladěných chutích svých pokrmů jistě dlouho!
Ochutnávka olivových olejů
06.03.2017
Foto: Ochutnávka vín Da Sagraro
28.02.2017
Vinařství Da Sagraro, nacházející se v oblasti Benátska, nám prezentoval sám jeho majitel Fabio, který je převzal po svém otci a dědovi. Plzeň navštívil při této příležitosti poprvé, a kromě ochutnávky, kterou pro nás vedl, využil svého času i k návštěvě pivovaru, jímž byl podle vlastních slov přímo nadšený. Na ochutnávce dostal každý příchozí nejprve skleničku osvěžujícího perlivého vína Bianco Olivi, po němž se již začalo s víny červenými. Nejprve to bylo Tai Rosso, které se hodí k salámům a obloženým mísám, poté následoval Cabernet Sauvignon, těžké víno výborné zejména k masům, a na samotný závěr přišla žhavá novinka – ROSSO QEURCIA, s největším obsahem alkoholu (16%). Oproti očekávání zjistíte při prvním ochutnání, že víno je částečně sladké, takže máte nejprve pocit, že pijete lehčí víno; teprve po jeho polknutí vám zůstane v ústech chuť taninu, a až následně se projeví i vyšší stupeň alkoholu... K tomuto vínu se podávaly domácí "bigoli al ragù". Je zřejmé, že Fabio odvádí kus dobré práce, a to nejenom na vinici. Má rovněž firmu (či spíše farmu) “Agriturismo", odpovídající na současnou potřebu lidí z měst dostat se aspoň čas od času do plnějšího kontaktu s přírodou, se zvířaty, s domácím chovem a vůbec tradičními formami hospodaření. V prostorách této farmy je možné se i ubytovat, a postupně si vychutnávat spolu s dobrým vínem a jídlem ze surovin zde vyprodukovaných i nádherné místní panorama. (plik) http://www.agriturismodasagraro.com
Ochutnávka vín Da Sagraro
08.02.2017
Foto: Ochutnávka pizza a Prosecco
31.01.2017
Podávat prosecco k pizze možná může někomu znít jako nepříliš dobrý nápad, nicméně i tato kombinace může potěšit a zachutnat, jak jsme se mohli přesvědčit na další z našich pravidelných italských ochutnávek. Pizza se tentokrát podávala ve čtyřech variacích: se sušenými rajčaty, s tuňákem a cibulkou, se špekem a rukolou a na závěr dokonce s čekankou. Všechna prosecca jsou sice šumivá a suchá, ale přece je mezi nimi rozdíl: nejméně suchý je Col del Vent, v řadě pak pokračuje San Rocco, Cuvèe a nakonec Valdobbiadene DOCG s nejjemnějšími bublinkami. Vždy jde tedy o to, nalézt tu nejsprávnější kombinaci prosecca a druhu pizzy.
Tuto ochutnávku poctil svojí návštěvou i emeritní biskup plzeňský Mons. František Radkovský, který všechny přítomné povzbudil svým slovem a zároveň připojil sedmero tradičních důvodů pro pití vína:
Septem sunt causae vini bibendi (je sedm důvodů k pití vína):
I. Jubilaea vitae (životní výročí)
II. Adventus boni amici (příchod dobrého přítele)
III. Absentia superioris (nepřítomnost nadřízeného)
IV. Bonitas vini (dobrota vína)
V. Laetitia vitae (životní radost)
VI. Tristitia vitae (životní žal)
VII. Et omnia aliqua causa (a jakákoli jiná příčina)