Květnová ochutnávka, která se konala v pátek 27. 5. 2016, nás zavedla do Lombardie, do nám již známého vinařství LA MONTINA, nacházející se v Monticelli Brusati (v oblasti Franciacorta u města Brescia). Protože většina z nás asi nebude mít příležitost zúčastnit se degustace přímo ve vile Baiana, kterou získal do vlastnictví Benedikt Montini, jeden z předků papeže Pavla VI., tak proč nevyužít možnosti krásného prostředí v Liticích. Namísto parku se spoustou prastarých stromů se můžeme potěšit farní zahradou plnou růží a zahrádkou, ze které jsme mohli ochutnat domácí salát, protože i tentokrát bylo co vychutnávat. K vínu (La Montina Brut, Palanca a Rosso Dei Dossi) bylo nabídnuto chutné menu: předkrm na bázi italských pochutin (sušená rajčata, artyčoky, olivy, sýr Asiago a Taleggio, salámek s lanýžem apod.) a jako hlavní chod roast beef se salátem a čerstvým pečivem. Děkujeme všem, kteří pomohli uskutečnit tento krásný a poklidný večer, v komorním počtu hostů. Již se těšíme na přislíbenou grilovačku, která se ukuteční 24. června, a na večerní posezení ve farním areálu. A ze srdce přejeme všem, aby si uměli vychutnávat svůj život :)
Příspěvky
Foto: Ochutnávka La Montina a roast beef
06.06.2016
Foto: Ochutnávka Pizza a Prosecco
12.05.2016
Na této ochutnávce jsme si ukázali, jak je Prosecco univerzální. Ochutnali jsme dva druhy: Col del Vent a Valdobbiadene Superiore DOCG. Ovšem než se dostaneme k Proseccu, nesmíme opomenout zmínit, že při příchodu na každého čekal osvěžující aperitiv – Aperol s vínem (a samozřejmě led). Použili jsme bílé víno Garganega ze třílitrového balení (tzn. krabice malých rozměrů s vlastním ventilem, samotné víno je v izolovaném sáčku, takže vydrží i měsíc – tři litry vína za 300 Kč :-). A k zakousnutí byl smažený artyčok v těstíčku.Tradičně se ochutnávalo ze zeleniny, tentokrát z Apulie: cibulky, olivy, artyčoky.
Zpátky k Proseccu: jedná se o šumivé mladé víno, které má tu schopnost, že ho můžete kombinovat se spoustou věcí. Buď jako samotný přípitek na oslavě, nebo k předkrmu. V našem přápadě jsme měli sýry a salámy. Dále je výtečné i k rybě, lehkým masům a hodí se i k dezertům! Na úplný závěr byla připravena kombinace ovoce. Hlavní chod byla pizza. Koho z vás by při objednání pizzy napadlo Proseco? Ale i v takovém případě je tato kombinace možná: k pizze se šunkou a grilovanou cuketou, k pizze s tuňákem a cibulkou. Prosecco, Prosecco, Prosecco...
(plik)
Foto: Ochutnávka vína Amarone della Valpolicella
03.04.2016
Při březnové ochutnávce se v Aggeu představilo nové vinařství Valpantena a předvedlo se vskutku v plné parádě. Ochutnali jsme dokonce pět druhů vína, dvě bílá a tři červená.
První z řady se podávalo bílé Soave, které hosty okouzlilo nejen svou příjemnou chutí, ale i cenou. Není tedy divu, že se během večera všechno vyprodalo.
K nejlepšímu vínu Amarone se podávaly fantastické lasagne, které nikoho nemusely pobízet k pochvale.