Příspěvky
Foto: Ochutnávka vín s brešským špízem
07.03.2016
Popíšu vám, jak vypadala v Aggeu sobota 27. února: už od rána se chystal brešský špíz, celkem z osmi druhů masa.
Na čtyři tyče, jejichž konce uzavírala patka rohlíku, se postupně se napichovalo a prokládalo křepelčí, perliččí, králičí, vepřová kotleta, krkovice, kuřecí prso a stehno. Proto, aby maso nevysychalo, se občas vkládal i plátek slaniny.
Přístroj, kde se špíz peče, je uzavřená pícka, do níž se přídávají žhavé uhlíky a maso se pomalu peče, cca po dobu pěti hodin. Nahoře se nevelkými otvory maso stále polévá máslem, aby bylo hezky šťavnaté. Takto upravená pochoutka se pak podávala s polentou a vínem Blasi Bertanzi. Ale abych nepředbíhal…
Hostilo uctilo vinařství BLASI ze střední Itálie. Na úvod se ochutnávalo bílé Rogaie se 14,5 % alkoholu. Výborné a silné víno, které zabodovalo u spousty ochutnávačů :-) Pokračovalo se už jen víny červenými a první na řadě byla Regghia. Lehčí červené víno, velice oblíbené, protože se příjemně pije na posezení s přáteli. Další víno bylo již zmíněné Bertanzi, u kterého se podával brešský špíz a kašovitá polenta. Zanedlouho nato následovalo ještě víno Impronta, které si náramně vychutnají milovníci těžších vín.
Příští ochutnávka se koná 18. března 2016 a já už se moc těším, copa zajímavého nám připraví? :-)
Ochutnávka vín s brešským špízem
16.02.2016
DŮLEŽITÉ: Počet míst omezen na 50! Rezervace posílejte na info@aggeo.cz
Foto: Ochutnávka Brunello di Montalcino s porchettou
28.01.2016
Víno od pana Angela Sassettiho jsme ochutnávali poprvé. Byla to velice příjemná ochutnávka toskánského vína. Začalo se s bílým vínem, které se ve vinařství Angela Sassettiho příznačně nazývá VINO BIANCO J. Příjemné ke klidnému posezení. Ke každému vínu se vždy podávalo něco k zakousnutí z produktů Aggea – sýry, salámy, olivy, nakládaná zelenina... Druhé víno, z lahve pojmenované jednoznačně VINO ROSSO, odstartovalo ochutnávání červených vín. Ke třetímu vínu ROSSO DI MONTALCINO DOC se hosté dočkali také slíbené porchetty neboli prasátka opečeného podle italského způsobu, které u všech sklidilo velký úspěch. Degustace pak vyvrcholila čtvrtým vínem BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG 2011, které zraje 3 roky v barikovaných sudech.
Mohu jen doporučit každému, kdo si rád sedne s přáteli nad sklenkou vynikajícího vína. Příští ochutnávka se koná 27. února 2016. Těšíme se na Vás.
Foto: Předvánoční ochutnávka Benátska, Sicílie a Piemontu
15.01.2016
O Vánocích se všichni těšíme na to, až se opět sejdeme v teple rodinného krbu se svými nejbližšími a potěšíme se z toho, že jsme spolu. Předvánoční ochutnávka 19. prosince tuto rodinnnou atmosféru již pomalu navodila. Nesla se spíše v komornějším charakteru, a tak se degustování stalo opravdovým setkáním s přáteli. Na přivítanou jsme si připili aperitivem Prosecco di Treviso a poté jsme si vychutnali salámy, sýry a zeleninu s Bianco Ulivi. Následovalo ohlášené cotechino s polentou a jako přání prosperity jsme byli pohoštěni také porcí čočky. K tomuto výtečnému pokrmu jsme pili Riserva Nero D’avola - Cutaja. K moučníku čili pandoro a panettone se podávalo sladké víno Moscato D’Asti DOCG z piemontského vinařství Ca´ Du Sindic. V závěru ochutnávky promluvil vzácný host Mons. František Radkovský – jak jinak než na vánoční téma. Bylo cítit, že srdce přítomných zalila radost a někteří neskrývali ani dojetí nad krásnými a hlubokými slovy, týkajícími se každého z nás. Ochutnávka byla velice podařená. Kéž i Vy o Vánocích prožijete skutečně vřelé a radostné chvíle v kruhu svých blízkých. I se sklenkou dobrého vína… proč ne?