Poslední srpnovou sobotu 29.8. jsme se s Aggeem a dalšími příznivci italských specialit stylově loučili se stále ještě teplým létem. Ochutnávka byla uspořádána venku a bezvadné zastřešení slunečníky všem poskytlo útulný pobyt na čistém vzduchu bez ostrého slunce. Nad bohatou nabídkou vína nám přecházel nejen zrak, ale též chuťové pohárky, předně nad šumivou Montinou Rosatum z Lombardie, dále jsme ochutnali Rogaie z Umbrie a Merlot z Lazia a sicilské Nero D´Avola Merlot. Velice jsme ocenili rovněž zvolené menu, zvláště letní zeleninovou verzi lasagní, které byly tentokrát proložené cuketou, a poté se ještě podávala již osvědčená salsiccia. Čas s přáteli a ve společnosti výtečného vína utekl jako nic a když nás znenadání zastihla večerní tma, bylo nám útěchou, že se nevidíme naposledy, ale můžeme se těšit na příští shledání a nové gurmánské zážitky.
Příspěvky
Recept na Lilkový závitek s parmskou šunkou
09.06.2015
Ochutnávka: Víno z oblasti Marche, grilované maso, hranolky a salát s balzamickým octem
09.06.2015
Samotný lilek našinci často připadá jako chuťově nevýrazný, ale dát si ho smažený a s prosciuttem a lístkem bazalky, to je jiná. Za sebe doporučuji přidat k němu osvěžující aperitiv a kombinace je dokonalá.
Takové uvítání nás totiž čekalo na červnové ochutnávce, kde navíc hlavním tématem byla vína z vinařství Lanari. Jedná se sice o malé vinařství, ale zato s velkým srdcem a láskou k vínu, z čehož vyplývá, že ti, kdo se zúčastnili, si mohli tato vína vychutnat v celé jejich parádě.
Tentokrát byla k ochutnání mimo “klasických” věcí také Mostarda, což je mírně pikantní, nasládlá marmeláda s hořčicí. “Kdo můžeš ochutnat, ochutnej” :-)
Jako hlavní vinný chod se nalévalo Fibbio Conero Riserva a k tomuto těžkému, chuťově náročnému červenému vínu se nám na talíř dostalo snad u všech oblíbené menu grilované maso a hranolky.
Ochutnávka: Tagliatelle al ragù, vína z oblasti BENÁTSKO
05.05.2015
Při květnové ochutnávce v Aggeu bylo první víno k degustaci podáno jako aperitiv s nadrceným zázvorem, zalitým citrónovou šťávou a kostkami ledu. Málokdo by hádal, že se jedná o sladké perlivé víno Val di Dio z vinařstvé Sagraro, které se v této podobě bezvadně hodí jako skvělý osvěžující nápoj na léto. Na ochutnání byla také čerstvá šalvěj smažená v těstíčku.
S víny z benátského vinařství Sagraro se pokračovalo dále po celý večer. Jako druhé bílé víno bylo nabídnuto Bianco Olivi a následovala dvě červená: Tai Rosso a Cabernet Sauvignon.
Samozřejmostí bylo ochutnat některé druhy oliv, cibulky, artyčoky, salámy, sýry etc.
Pěkným zpestřením se opět stalo živé vaření s Pavlem neboli “live cooking”. Hlavní menu večera “tagliatelle al ragù” vykouzlil živě před očima všech účastníků.
Recept tagliatelle s ragù.
Ingredience pro 4 osoby
Vaječné tagliatelle: 250g
50ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 menší cibule
1 mrkev
1 stonek celeru
20ml červeného vína
400g mletého hovězího masa
400g drcených rajčat
50g parmigiano reggiano
Pracovní postup:
Na hluboké pánvi, nebo kastrolu osmahneme do zaltova na olivovém olejji stroužky česneku. Až má česnek zlatavou barvu vyjmeme ho.
Dále osmažíme do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájený celerový stonek.
Dusíme pod pokličkou do změknutí.
Pak vložíme do kastrolu mleté hovězí maso a spojíme ho se základem a osmažíme.
Až je maso zatáhnuté, tak ho podlijeme červeným vínem.
Když se alkohol vypaří, tak přidáme drcená rajčata a na mírném ohni celou omáčku redukujeme, tak aby se v ní necítila voda.
Bude to trvat cca 15 - 20min.
Pak dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Až máme skoro hotové ragù, tak si uvaříme tagliatelle. Pozor, voda musí být hodně slaná.
Po zcezení vody smícháme tagliatele s ragů.
Naservírujeme na talíř a zasypeme parmazánem, nebo použijeme grana padano.
Dobrou chuť.
Ochutnávka: Fusilli s cuketou, vína z oblasti PIEMONTU
10.04.2015
Dubnová ochutnávka se konala výjimečně ve středu, i přesto o ni byl značný zájem. Na uvítanou se opět podával výborný a osvěžující aperitiv, tentokrát s čerstvými jahodami.
Ochutnávala se vína z vinařství Ca’ du Sindic a k tomu jsme si pochutnávali na bio produktech od firmy Redoro: sušená rajčata, cibulky, lechce pikantní černé olivy a lilek.
Novinkou večera bylo živé vaření s Pavlem (za asistence Francesca) neboli “live cooking”.
Můžete si sami vyzkoušet podle našeho receptu:
Ingredience pro dvě osoby:
200 g těstovin (Fussili Gragnano)
2 menší cukety (nakrájet na kolečka)
1 menší cibule (nakrájet najemno)
“česnekový olej” = několik stroužků česneku nechat louhovat cca týden v olivovém oleji
bílé víno
20 ml smetany na vaření
Postup:
Na pánvičku nalijeme trochu oleje, do zlatova opražíme cibulku a přidáme cukety. Ty osmahneme a zastříkneme bílým vínem, které nacháme odpařit.
Poté dusíme do měkka. Na závěr zalijeme smetanou a necháme provařit.
Těstoviny uvařené "al dente” (na zoubek) scedíme a vložíme k cuketám do pánve.
Po dobu jedné až dvou minut promícháme na mírném ohni a poté podáváme posypané
sýrem Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano.
Buon appetito :-)
Ochutnávka: PROSECCO, pizza, asiago 21.3. 2015
13.03.2015
Už jsem si docela zvykl, že se po příchodu na ochutnávku pohodlně usadím a vyčkám, než se začne s prezentací vybraných produktů. Jenže tentokrát nás na uvítanou Aggeo mile překvapilo aperitivem spolu s chuťovkou v podobě artyčoku smaženého v těstíčku a kapkou domácí majonézy. Opravdová lahůdka!
Následovala degustace tří šumivých vín z vinařství Mianet, ke kterým se postupně podávala nejprve pizza Margherita, pak s artyčoky a nakonec se sýrem Asiago a sušenými rajčaty.
Měli jsme možnost zhlédnout video o tom, jak se vyrábí sýr Asiago a vyslechnout si i osobní zkušenost s jeho přípravou od pátera Alvara.
Prožili jsme opravdu pěkný večer, kdoví kdy se bude moci něco takového zase opakovat... ;-).
Někteří si ale prozřetelně objednali "pizzu s sebou" (a udělali správně) a k tomu láhev šumivého vína pro připomínku příjemného večera a jeho oživení u rodinného krbu.